Prasa drukowana
-
Re: Prasa drukowana
A mój brat zbiera znaczki.
Poczta to jest dopiero anachronizm.
Poczta to jest dopiero anachronizm.
A ja napisze, że nie ma to jak dotyk papieru, zapach farby, otwieranie przesyłki z nowym numerem ulubionej gazety....
Nigdy żaden epapier nie odda tych emocji.
Nigdy żaden epapier nie odda tych emocji.
Ale że Dudka na mundial nie wzięli?
Najgorsze jest to, że epapieru czy innego tabletu się nie użyje w potrzebie
-
Jako motocyklista powiem, że motocyklowe gazety mają się ciełkiem dobrze. Nawet niedawno pojawił się jeden nowy tytuł!
-
Ale wiele gazet z wielu dziedzin ma się dobrze. Pisanie o prasie drukowanej per anachronizm to przesada i nie trzeba tego faktu już udowadniać.
A to, że w porównaniu z fb prasa staje się coraz bardziej niszą to inna inszość…
A to, że w porównaniu z fb prasa staje się coraz bardziej niszą to inna inszość…
-
- Kontakt:
Jeśli rozumieć anachronizm jako to, co jest niezgodne z duchem czasu lub ze stanem wiedzy (https://sjp.pwn.pl/sjp/anachronizm;2440073.html), to takie stwierdzenie jest jak najbardziej zasadne. I uznanie, że coś jest anarchonizmem wcale nie musi oznaczać, że to coś jest złe/badziewne (vide przytaczane przykłady winyli czy retrogamingu), tylko po prostu stało się mało wygodne dla przeciętnego człowieka. Można spokojnie korzystać z nokii 3310 do dzwonienia i smów (ew. sprawdzania godziny, budzenia i grania w węża), ale jeśli chce się mieć pod ręką internet, robić zdjęcia i nagrywać filmiki to zasadne jest kupienie smartfona. I to samo tyczy się prasy.
Zdziwiłbyś się ilu ludzi używa telefonów które są - mniej więcej - na poziomie 3310.
-
- Kontakt:
Wcale nie, znam sporo takich ludzi (w sumie to jest ich więcej niż czytelników prasy ). Znam też ludzi, którzy mają telefony stacjonarne i telewizory kineskopowe. Ale to zmienia faktu, że taki sprzęt jest przestarzały.
Ba sam czasem z nostalgii przeglądam telegazetę: https://niutech.github.io/telegazeta-browser/
Ba sam czasem z nostalgii przeglądam telegazetę: https://niutech.github.io/telegazeta-browser/
Nie, takie telefony nie są przestarzałe. Mają swoje zastosowania, w których doskonale funcjonują.
Kupują je np. korporacje pracujące - o dziwo - w branży technologicznej dla swoich pracowników. Aby nie można było zrobić zdjęć np w labolatoriach czy na salach montażowych (np zbrojeniówka) ale z drugiej strony aby nie pozbawiać, będących na przykład w delegacji, dostępu do telefonu.
Kupują je np. korporacje pracujące - o dziwo - w branży technologicznej dla swoich pracowników. Aby nie można było zrobić zdjęć np w labolatoriach czy na salach montażowych (np zbrojeniówka) ale z drugiej strony aby nie pozbawiać, będących na przykład w delegacji, dostępu do telefonu.
-
- Kontakt:
Często do takich instytucji osoba nie ma prawa wejść z jakimkolwiek telefonem (trzeba zostawić go w depozycie). W każdym razie znowu mówimy o niszowym zastosowaniu. To samo można powiedzieć o pagerach, które w ogóle się u nas nie przyjęły. Dla przeciętnego użytkowania takie telefony to niefunkcjonalne starocie.
Prasa drukowana skończyła się na Kill’em All.
-
- Kontakt:
Redaktor Naczelny poinformował, że z uwagi na szalejące ceny papieru i inflację, CDA stanie się kwartalnikiem.
https://cdaction.pl/newsy/papierowe-cd- ... aja-zmiany
Możliwe, że ww. czynniki mogą mieć wpływ na bardziej gwałtowne skurczenie się rynku prasy papierowej.
https://cdaction.pl/newsy/papierowe-cd- ... aja-zmiany
Możliwe, że ww. czynniki mogą mieć wpływ na bardziej gwałtowne skurczenie się rynku prasy papierowej.
Tak, o CDA gadamy w innym temacie. Smutna sprawa.
Z pracy komputerowej padły też PC Format i Computerworld.
Z pracy komputerowej padły też PC Format i Computerworld.
To tylko mój podpis. Czytaj dalej.
-
- Kontakt:
PCF - tak, to samo małe wydawnictwo.
CW to inna bajka, duża korporacja IDG,
CW to inna bajka, duża korporacja IDG,
-
Zasadniczo to chyba taki plan był od początku - przejąć marki PCF i CDA, i na ich podstawie budować sobie serwisy internetowe i kanały YT... i powoli wygaszać papier.
-
- Kontakt:
Nowa odsłona strony CDA jakoś nieszczególnie nie do siebie przekonała. Co do kanału na YT to nie wypowiem się, bo to nie moja bajka i nie jestem zorientowany co im się udało na tym gruncie zdziałać przez ostatni 1,5 roku.
Generalnie kanał na YT wypada bardzo marnie i pod względem treści i pod względem (a może przede wszystkim) jakości technicznej. Ponoć to tzwn studio - czyli pomieszczenie z lampą, statywem i kamerą... - wywalili 400 000 ze zbiórki. Trochę to dziwne...
-
He...
Ostatnio pisma drukowane padają jak muchy...
Ostatnio pisma drukowane padają jak muchy...
-
- Kontakt:
Czyli co jeszcze zostało z papierowych, popularnych IT? Pixel?
Bo Linux Magazine, Programista i IT Proffesional to prasa specjalistyczna, niskonakładowa z definicji.
Bo Linux Magazine, Programista i IT Proffesional to prasa specjalistyczna, niskonakładowa z definicji.
-
- Kontakt:
No to chyba było ostatnie ogólnotematyczne pismo komputerowe...
The man who is swimming against the stream knows the strength of it.