Ateizm w dnd
-
Ateizm w dnd
Zastanawia mnie czy w swiecie dnd (FR i GH) w ogole istnieje pojecie ateizmu ?
Nie chodzi mi o to, ze ktos nie wierzy w zadne bostwo, nie wyznaje go, ale o to, ze wierzy, iz w ogole nie ma rzadnych bostw. Moim zdaniem to chyba niemozliwe, biorac pod uwage tak mocna ingerencje bostw w swiat BG - a moze to po prostu kwestia podejscia i tego jak MG prowadzi sesje...
Czekam na opinie.
Nie chodzi mi o to, ze ktos nie wierzy w zadne bostwo, nie wyznaje go, ale o to, ze wierzy, iz w ogole nie ma rzadnych bostw. Moim zdaniem to chyba niemozliwe, biorac pod uwage tak mocna ingerencje bostw w swiat BG - a moze to po prostu kwestia podejscia i tego jak MG prowadzi sesje...
Czekam na opinie.
Aquĭla non captat muscas
Re: Ateizm w dnd
A jak zdefiniować pojęcie ateizmu?
Sadze, ze taka sytuacja, przynajmniej w swiecie HM mozliwa rzeczywiscie nie jest. Ateizm W d&d to raczej kwestia swiatopogladu - jesli postac nie potrafi znalezc bostwa, odpowiadajacego jej dazeniom i idealom, wtedy prawdopodobnie zostaje ateista...
chyba ze istota odrzuca "boskosc" bostw, nie uwaza ich za wyzsze istoty, jedynie za potezne.
to bedzie ateizm.
to bedzie ateizm.
Ale ja uwazam, ze nie ma czegos takiego jak ateizm zupelny, czy to w dnd czy to w naszym swiecie. Ludzie zawsze sobie wytlumaczaja rozne zbiegi okolicznosci i sytuacje ingerencja jakiejs sily wyzszej, nawet jesli nie jest taka osoba zwiazana z rzadna grupa religijna to zawsze zdarzy jej sie powiedziec zdania w stylu: "tak chcial los" itp...
fakt....
trzeba odroznic czy brak wiary w bogow to to samo co brak wiary w idee, los, przeznaczenie itp....
trzeba odroznic czy brak wiary w bogow to to samo co brak wiary w idee, los, przeznaczenie itp....
Ale że Dudka na mundial nie wzięli?
-
- Kontakt:
Jeśli chodzi o 3e i FR to działo to tak, że jeśli postać nie miała swojego bóstwa, to co do zasady nie mogła być wskrzeszona i jej dusza stawała się cegłą w jakimś murze w zaświatach. Także postać ateisty nie miała racji bytu.
Dla mnie irytujące było to, że mimo politeistycznej koncepcji trzeba było mieć jedno swoje bóstwo, a nie można było służyć kilku.
Jeśli coś namotałem to mnie poprawcie.
Dla kontrastu - w 5e można grać kapłanem bez bóstwa. Taka postać w swoim życiu opiera się na jakiejś idei, filozofii, etc. Działa to tak, że dostaje moc od bóstwa, które jest właściwe w danej dziedzinie - uzdrowiciel będzie dostawał czary o Ilmatera, łowca nieumarłych - Kelemvora, obrońca uciśnionych - Helma, wynalazca - Gonda, etc, etc.
Dla mnie irytujące było to, że mimo politeistycznej koncepcji trzeba było mieć jedno swoje bóstwo, a nie można było służyć kilku.
Jeśli coś namotałem to mnie poprawcie.
Dla kontrastu - w 5e można grać kapłanem bez bóstwa. Taka postać w swoim życiu opiera się na jakiejś idei, filozofii, etc. Działa to tak, że dostaje moc od bóstwa, które jest właściwe w danej dziedzinie - uzdrowiciel będzie dostawał czary o Ilmatera, łowca nieumarłych - Kelemvora, obrońca uciśnionych - Helma, wynalazca - Gonda, etc, etc.
Dla mnie ogólnie ateizm w światach fantasy jest niemożliwy. Czemu? Bo tam często bogowie manifestują swoją obecność. Trudno nie wierzyć w coś, co miało miejsce.
The man who is swimming against the stream knows the strength of it.
-
- Kontakt:
W Smoczej Lancy nie było czegoś takiego, że bogowie opuścili świat i pozostawili mieszkańców samych sobie?