Jakiś czas temu zacząłem zbierać informacje nt. tego jak nazywa się (kolczasta) kulka na łańcuchu przeczepiona do trzonka, czym różni się korbacz od kiścienia i dlaczego jeden został pomylony z drugim. Doszedłem do tego, że ludzie odpowiedzialni za polskie tłumaczenie WFRP pomieszali korbacz z kiścieniem i morgenszternem (1994).
Moje pytanie jak nazywano tę broń przed wydaniem Warhammera? (zdjęcia, skany tekstów źródłowych mile widziane )
https://polter.pl/Korbacz-czy-Kiscien-b21158#k561328
Korbacz vs. Kiścień
-
- Kontakt:
Korbacz vs. Kiścień
Ostatnio zmieniony ndz paź 17, 2021 7:07 pm przez aniolbezskrzydel, łącznie zmieniany 2 razy.
Re: Korbacz vs. Kiścień
Linka popraw, bo coś się skaszanił.
Pytasz o gry RPG czy o historie?
Pytasz o gry RPG czy o historie?
The man who is swimming against the stream knows the strength of it.
-
- Kontakt:
Z historycznego punktu widzenia to mam trochę materiałów dot. tego czym jest kiścień a czym korbacz. Mam nawet pewne podejrzenia skąd wynika pomylenie jednego z drugim.
Bardziej chciałbym się skupić jak ta broń (kolczasta kulka na łańcuchu przeczepiona do trzonka) funkcjonowała w nomenklaturze erpegowej. Z tego co mi się wydaje na forum są osoby, które pamiętają czasy sprzed WFRP
Bardziej chciałbym się skupić jak ta broń (kolczasta kulka na łańcuchu przeczepiona do trzonka) funkcjonowała w nomenklaturze erpegowej. Z tego co mi się wydaje na forum są osoby, które pamiętają czasy sprzed WFRP
Wydaje mi się, że wtedy - kiedy było się małodym i początkującym w RPG a systemami to były jakieś tam Kryształy Czasu z MiMa to człowiek po prostu machał mieczem i strzelał w łuku. Inne bronie to jeszcze były topory i... type. Nie wiem na ile to wynikało z braków systemu a na ile z niedojrzałości/niewiedzy graczy.
Aby to sprawdzić musiałbym odbyć daleką podróż do piwnicy, stoczyć walkę z pająkami siódmego poziomu a potem wykonac quest odszukania odpowiedniej skrzyni z MiMami
Aby to sprawdzić musiałbym odbyć daleką podróż do piwnicy, stoczyć walkę z pająkami siódmego poziomu a potem wykonac quest odszukania odpowiedniej skrzyni z MiMami
To tylko mój podpis. Czytaj dalej.