Planszówki
Planszówki
Mam pytanko czy według was jest jakaś planszówka (najlepiej strategiczna) na którą warto zwrócić uwagę i która jest warta swojej ceny. Bardzo podoba mi się Gra o Tron (i chyba nie tylko mi) i tego typu grę chciałbym nabyć.
Re: Planszówki
Hm, nie jestem może doświadczony w graniu w planszówki, bo nie mam zbytnio czasu, ale zarówno ja jak i pare osób z tego forum pocinaliśmy sobie trochę w Dungeoneer. Całkiem fajna i prosta planszówko-rpg. Jedna gra trwa koło godzinki (w zależności od ilosci graczy), gra jest prosta i to taka karcianko planszówka. Buduje się lochy specjalnymi kartami, każdy ma swoją postać i zadania do wykonania. Drogie to nie jest a od czasu do czasu fajnie jest pograć. Minusem jest powtarzalność. Jak za dużo razy grasz, to się nudzi, ale jak odłożysz na półkę i za jakiś czas znów zachce ci sie grać, to spowrotem sprawia przyjemność
The man who is swimming against the stream knows the strength of it.
-
Od siebie mogę polecić:
Wysokie Napięcie (świetna gra ekonomiczna, nie zrażajcie się dość marną szatą graficzną)
Gra o Tron - tutaj już chyba wszyscy znają moje zdanie, megagra. zebym ja tak wreszcie w nią wygrał jeszcze kiedyś (westchienie)
Arkham Horror - świetna sprawa. Jak dobrze zagracie to można się poczuć jakby się sesje grało
Trybun - świetna gierka w klimatach starożytnego Rzymu(co prawda historii to to się nie trzyma :p ).
Agricola - żywot niemieckiego farmera jeszcze nie był tak zabawny! I przekminiony
Tytuły do sprawdzenia na Rebelu
Wysokie Napięcie (świetna gra ekonomiczna, nie zrażajcie się dość marną szatą graficzną)
Gra o Tron - tutaj już chyba wszyscy znają moje zdanie, megagra. zebym ja tak wreszcie w nią wygrał jeszcze kiedyś (westchienie)
Arkham Horror - świetna sprawa. Jak dobrze zagracie to można się poczuć jakby się sesje grało
Trybun - świetna gierka w klimatach starożytnego Rzymu(co prawda historii to to się nie trzyma :p ).
Agricola - żywot niemieckiego farmera jeszcze nie był tak zabawny! I przekminiony
Tytuły do sprawdzenia na Rebelu
Popieram, Trybuna świetna sprawa...i zajmuje duużo czasu.
Descen - Grałem w to tylko raz, cholernie drogie. Ale gierka zajebista!
Hmm...Monopol?
Descen - Grałem w to tylko raz, cholernie drogie. Ale gierka zajebista!
Hmm...Monopol?
Arkham Horror jest jak dla mnie numerem jeden wśród planszówek. Niesamowity klimat,oraz rozgrywka. Najlepiej grało nam się w 2 osoby.
Jest kilka bardzo fajnych strategii planszowych,podam tytuły które możesz sprawdzić: wcześniej wspomniana Gra o Tron,Osdanicy z Catanu,Cytadela,Stone Age. Wszystko zależy jak długi chcesz mieć czas rozgrywki i na ile osób ma ona byc.
Battlestar Galactica
Uwieeelbiam. Zagrałem 3 gry i się zakochałem.
Kto nie rozumie - musi być Cylonem!
Uwieeelbiam. Zagrałem 3 gry i się zakochałem.
Kto nie rozumie - musi być Cylonem!
Sit transit gloria mundi.
-
Nie grałem,ale słyszałem dużo pozytywnych opinii. A na ile osób ona jest i w jakim klimacie?