Dar Nilu, czyli Kraina Faraonów -> Egipt Starożytny . . .
Re: Dar Nilu, czyli Kraina Faraonów -> Egipt Starożytny . . .
A ja też mógłbym się coś o tym dowiedzieć??? :świeci oczami: Mnie też to interesuje
Etiám sanáto vúlnĕre, cícatríx manét
Kolejna na tym forum milosniczka historii?
Istnieją dwa sposoby na łatwe prześliźnięcie się przez życie: wierzyć we wszystko lub wątpić we wszystko. Oba chronią nas przed samodzielnym myśleniem
Nie ma sprawy o ilę znajdę ten artykuł, to troszkę potrwa więc cierpliwości moi Egiptomaniacy
Życie nie jest sprawiedliwe i być może to dobra wiadomość dla większości z nas
ja niezdaję historii bo to chyba jeden z kilky przedmiotów które w ogole mnie nie interesują . . . nie lubię uczyć się szczególnie historii naszego kraju i chyba ogólnie europy. Lubię za to historię USA czy własnie starożytną Egiptu, CHin, Indii, Azteków . . . Niemniej jednak Jamaz -> słyszałem o tym nowym robocie, ale nie wiem jak stoją prace, czy są już zaawansowane, czy dopiero powstają projekty. ALe jak minęło już od tamtej pory dwa lata to pewnie już kończą . . . kurde, mam nadzieję, że doczekam jakiegoś wielkiego odkrycia, bo to może potrwać kilka lat zanim dostaną zgodę na badanie -> teraz włądze Egiptu nie chcą wydawać zgód na eksploracje zabytków, gdyż boją się, że stanie się tak samo jak z popiersiem Nefretete -> niemiecki archeolog, bowiem wmówił władzom, że to żadne wielkie odkrycie i bez problemu wywiózł je do Berlina, gdzie jest do dzisiaj. Słyszeliście o tym, że Egipt chce zwrotu popiersia?
Be yourself; everyone else is already taken.
Czy ktoś kupuje czasopismo: EGIPT - BOGOWIE I FARAONOWIE ?? kurde, chyba przegapiłem nowy numer . . . wrrr . . . są fajne figurki, ale brzydko pomalowane . . . za to zawartość tematyczna jest swietna!! polecam gazetkę !
Dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota. Choć nie jestem pewien, co do wszechświata
szukałem ostatnio w magazynach tego numeru gdzie było o tym szybie i jak na złość nie znalazłem. Pech chce, że zagineła mi gdzi więkrzość numerów z tego roku :wrrr: Sory że ci zrobiłem chętkę ale na prawde nigdzie go znaleźć nie mogę, jeśli jednak mi wpadnie w łapy ten to masz go jak w banku.
Jeśli idziesz przez piekło, nie zatrzymuj się
dzieki, ale jest całkiem nowe czasopismo . . . są tam figurki, plany mapy i inne ciekawostki, teraz wyszedł drugi numer, ale nie miałem okazji go kupić, moze we srode bedzie w kiosku . .
Jeśli nie potrafisz latać, biegnij. Jeśli nie potrafisz biegać, chodź. Jeśli nie potrafisz chodzić, czołgaj się. Cokolwiek jednak robisz, poruszaj się do przodu.
Czy jesli chodzi o tekst, to czy jest on ciekawy, czy raczej nie wnosi nic nowego w twoją wiedzę? ja jestem zwykle sceptycznie nastawiony do takich czasopism....
Amor tussisque non celantur
Na forum zarejestrował sie seth, jeśli sie dobrze orientuje to jeden z bóstw egiptu, odajrze bóg śmierci, kolejny akcent egipski na forum
I have noticed even people who claim everything is predestined, and that we can do nothing to change it, look before they cross the road
Read more at https://www.brainyquote.com/authors/ste ... ing-quotes
Read more at https://www.brainyquote.com/authors/ste ... ing-quotes
No i nie zapominaj o niektórych dziewczynach, które się czesto robią na Bóstwa
Zwycięzcy nigdy się nie poddają. Ci, którzy się poddają, nigdy nie zwyciężają.
-
Hehe -> ale te gazety są nawet ciekawe, choć ja też nie lubię takich rzeczy kolekcjonować, to jednak warto je przeglądać . . dużo zdjęć, fajne tematy . . . całkiem całkiem czasopismo . . . A Seth -> to bóg, który ratuje słońce każdeego dnia . . . bóg burzy, zaświatów i zła . . . stryj Horusa, który toczył z nim walki o władzę . . . ostatecznie zakończyło się rozejmem . . . fajna lekturka, taka mitologia . . .
Sukces jest najgłośniejszym mówcą świata
-
na tych wakacjach oglądalam taką bajkę "Papirus" opowiadala o chopcu, ktory mniał za zadanie uwolić Horusa z sarkofagu w którym zamknął go SETH. Czyli mitologia egipska chyba zyskuje popularność.
A Turin Turambar Turun Ambartanen!
Mitologia jest po prostu wspaniała. Dzisiaj zakupiłęm kolejny, już trzeci numer dwutygodnika EGIPT - BOGOWIE I FARAONOWIE z kolejną figurką, tym razem RA . . . całkiem ciekawa jest ta gazetka . . . i nawet nie taka droga - 6zł . . .
Damnant, quod non intellĕgunt
Podoba mi się podejście Enricha von Dainikena do starożytności. Ma ciekawe książki na ten temat. Polecam "Bogowie byli Astronautami"
Dopamine Addicted
Mi sie Dankien nie spodobał... To fakt, ze czasem mówi madrze, ale w innych miejscach opowiada straszne bzdury... Ale kto co lubi...
Statek stojący w porcie jest bezpieczny, ale nie po to buduje się statki, by stały w portach
-
Kiedyś Daniken mnie interesował, czytałem co mogłem. Teraz wiem że w wielu miejscach konfabulował i naciągał fakty ale sentyment pozostaje.
I have not failed. I've just found 10,000 ways that won't work
-
Ja sentymentu nie mam... Niekiedy calkiem racjonalnie i sensownie, ale w wiekszosci przypadków głupoty wyssane z palca... Czytałem 'Bogowie byli astronautami" i podziekowałem....
You've gotta dance like there's nobody watching,
Love like you'll never be hurt,
Sing like there's nobody listening,
And live like it's heaven on earth.
Love like you'll never be hurt,
Sing like there's nobody listening,
And live like it's heaven on earth.
O właśnie odkryłem ten temat...co Ty tutaj wyrabiasz? Chcesz żeby Cię czczono po śmierci? No co ja moge powiedzieć? Kocham EGIPT!! UWIELBIAM!! Pobawie się tu troche z faraonem jako że mamy wspólny plan podbicia świata Gazetki owej nie kupuję, ale inne owszem, ale jakieś bardziej o tematyce ogólnie odnoszącej się do archeologii. Daniken pisze ciekawie, szczególnie podobał mi się ten o "metalowej bibliotece" z Ekwadoru, mówiąca o kolekcji antycznych rycin i rysunków zgromadzonych przez ojca Carlo Crespiego, które Daniken badał... Także będe się tutaj udzielać
It is never too late to be what you might have been
-
Zapraszam do warszawskiego muzeum narodowego na ekspozycję stałą dotyczącą starożytnego (a jakże) Egiptu. Myśle że mogło być to dla ciebie ciekawe. Jeśli tylko zawitasz w stołeczne progi obiecuję organizację wycieczki. Oczywiście pod warunkiem że jej jeszcze nie widziałeś.
Aquĭla non captat muscas
NIech to szlag jasny trafi!! już druga okazja mnie ominęła grrrrrrrrr... Jak byłem w Berlinie to przejeżdżałem obok Muzeum Egipskiego i nie odwiedziłęm go!! a normalnie, kurde chciałbym tam pojechać -> wreszcie postawiłbym ci to piwo, Jamaz . . . a swoją drogą nigdy jeszcze Warszawy nie zwiedzałem. Jedyne miejsca, w jakich byłem to: Okęcie i centrum w godzinach szczytu
W życiu nie chodzi o to, by siebie odnaleźć. W życiu chodzi o to, aby siebie samego stworzyć.
Berlińskie muzeum pregamońskie? Beznadzieja . . . aż mi uszami ta grecja i rzym wychodziły . . . bleee ... ja mówiłem o Berlińskim Muzeum Egiptu . . . w którym znajduje siępopiersie Nefretete . . .
Jeśli idziesz przez piekło, nie zatrzymuj się
-
skoro byłaś w takich miejscach to nie proponuję tego naszego, które ma bardzo poślednie eksponaty w porównaniu z tymi muzeami gdzie byłaś. Ale na szczęście jest jeszcze w warszawie kilka miejsc godnych zwiedzenia.
I have not failed. I've just found 10,000 ways that won't work
-
Co do muzeów- mozanm też wspomnieć o wystawie w Luwrze...Tylko tam trudno sie zatrzymać na jednym eksponacie i go dokladnie obejrzeć.. a w wawie na pewno jest co zobaczyć...
Sukces jest najgłośniejszym mówcą świata
Kilka dni temu oglądałem na Planet ciekawy program o poszukiwaniach grobowca pierwszego architekta Imhotepa, który zbudował piramidę (Dżesera tam pochowano) i był on drugim co do ważności człowiekiem po Faraonie. Uznano go nawet bogiem po śmierci. Najciekawsze jest to że poszukiwania prowadzi polski archeolog prof. Karol Myśliwiec i przed zakończeniem sezonu wykopaliskowego znalazł 80 metrowy(sic!) szyb, który prowadzi do w pobliże piramidy i jest duża szansa że prowadzi właśnie do grobowca architekta. A wczesniej ten naukowiec poszukując tegoż grobowca odkrył inny 400 lat puźniejszą kaplicęgrobową jakiegoś dostojnika ze świetnie zachowanymi freskami. Coś pięknego
Istnieją dwa sposoby na łatwe prześliźnięcie się przez życie: wierzyć we wszystko lub wątpić we wszystko. Oba chronią nas przed samodzielnym myśleniem
hm, skoro temat 'odgrzebano', to sie wypowiem ;d egipt pasjonowal mnie juz od dawna, jednak kojarzyl mi sie glownie z piramidami itd. potem, w szkole, dowiedzialam sie wiecej rzeczy i zapragnelam kraj zwiedzic. udalo mi sie to w ferie. bylam w 2 miejsach - luksorze, tam zwiedzilam doline krolow, swiatynie amona w karnaku, swiatynie hatszepsut, i w kairze, a tam bylam w muzeum i gizie. co moge powiedziec o tych zabytkach? najwieksze wrazenie zrobily na mnie piramidy. moze dla niektorych to sterta gruzow, dla innych 3 wierzcholki, ale dla mnie, to mistyczne, tajemnicze miejsce, o ktorym nic tak naprawde nie wiemy napewno. piramida cheopsa grobowcem? byc moze bzdura, pieczec cheopsa w srodku to podobno falszerstwo. wiek piramid 4500 lat? slyszalam, ze byc moze ponad 2 razy tyle. piramida chefrena kilkadziesiat lat mlodsza niz cheopsa? sa teorie, ze to replika wielkiej piramidy cheopsa, liczaca sobie o wiele, wiele mniej lat. sfinks straznikiem piramid? chodza sluchy, ze sfinks powstal juz nawet okolo 18 wiekow wczesniej niz piramidy i byl rzezba, ktorej potem tylko zmieniono twarz. wiele jeszcze moglabym o tym mowic, ale poki co chce spac, wiec sie pospiesze ;d widzac takie rzeczy jakie widzialam trudno mi pozostac obojetna wobec kultury egipskiej. na wlasne oczy ujrzalam swiadectwo niezwyklej inteligencji, dokladnosci i przewidywalnosci egipskich uczonych, swiadectwo ich rozbudowanego poziomu cywilizacyjnego. i moze dzis egipt rzeczywiscie do miejsc czystych nie nalezy, jest krajem pelnym uroku, krajem, ktorego nie moglam nie pokochac.
Damnant, quod non intellĕgunt