Kulinaria...
-
- Posty: 18
- Rejestracja: pt sty 17, 2020 11:24 pm
Kulinaria...
...czyli rzecz o jedzeniu.
Może podzilimy się jakimiś przepisami?
Może podzilimy się jakimiś przepisami?
Re: Kulinaria...
SERNIK
1 kg twarogu
1 kostka masła lub jakiejkolwiek margaryny
1,5 szklanki cukru
2 jajka
2 budynie śmietankowe bez cukru
puszka brzoskwiń
Twaróg i margarynę zemleć w maszynce. Jajka ( całe) utrzeć z cukrem, dodać budynie, masę twarogową. Wyłożyć na blachę ( można na spód dać herbatniki ) powtykać kawałki brzoskwiń i upiec ( ok. 50-60 minut w temperaturze 180 stopni ).
1 kg twarogu
1 kostka masła lub jakiejkolwiek margaryny
1,5 szklanki cukru
2 jajka
2 budynie śmietankowe bez cukru
puszka brzoskwiń
Twaróg i margarynę zemleć w maszynce. Jajka ( całe) utrzeć z cukrem, dodać budynie, masę twarogową. Wyłożyć na blachę ( można na spód dać herbatniki ) powtykać kawałki brzoskwiń i upiec ( ok. 50-60 minut w temperaturze 180 stopni ).
Re: Kulinaria...
KAPUSTA Z PIECZARKAMI
1 kg kapusty kiszonej
1 kg pieczarek
2 - 3 duże cebule
3-4 listki laurowe
parę ziarenek ziela angielskiego
vegeta
sól, pieprz
Kapustę opłukać, włożyć do garnka.
Pieczarki pokroić w dość duże kawałki, poddusić, przełożyć do garnka z kapustą.
Cebulę zeszklić na oleju ( pokrojoną w półtalarki ), przełożyć ( wraz z olejem, na którym się smażyła ) do garnka z kapustą i pieczarkami. Wszystko wymieszać, dolać trochę wody, włożyć listki laurowe, ziele, doprawić vegetą, pieprzem, jeśli trzeba - wsypać trochę soli. Dusić pod przykryciem około 60 minut.
Potrawa doskonała na Wigilię lub Wielki Piątek.
1 kg kapusty kiszonej
1 kg pieczarek
2 - 3 duże cebule
3-4 listki laurowe
parę ziarenek ziela angielskiego
vegeta
sól, pieprz
Kapustę opłukać, włożyć do garnka.
Pieczarki pokroić w dość duże kawałki, poddusić, przełożyć do garnka z kapustą.
Cebulę zeszklić na oleju ( pokrojoną w półtalarki ), przełożyć ( wraz z olejem, na którym się smażyła ) do garnka z kapustą i pieczarkami. Wszystko wymieszać, dolać trochę wody, włożyć listki laurowe, ziele, doprawić vegetą, pieprzem, jeśli trzeba - wsypać trochę soli. Dusić pod przykryciem około 60 minut.
Potrawa doskonała na Wigilię lub Wielki Piątek.
To tylko mój podpis. Czytaj dalej.
Re: Kulinaria...
ZAPIEKANKA Z PANGI
1 kg filetów z pangi rozmrozić, posypać przyprawą do ryb, pokropić sokiem z cytryny i odstawić na 30 minut. Obtoczyć w mące, usmażyć.
1 kg pieczarek usmażyć z drobno pokrojoną cebulką ( 3 niezbyt duże cebule), posolić i popieprzyć do smaku. Ważne, by odparować wodę, tyle czasu trzeba smażyć.
0,5 l słodkiej śmietany wymieszać z zupą cebulową w proszku, dodać do tego 25 dag startego, żółtego sera.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć usmażoną rybę, na to pieczarki, wszystko polać sosem ze śmietany i zapiekać w temperaturze 180 - 200 stopni około 40 minut. Pychotka !!!
1 kg filetów z pangi rozmrozić, posypać przyprawą do ryb, pokropić sokiem z cytryny i odstawić na 30 minut. Obtoczyć w mące, usmażyć.
1 kg pieczarek usmażyć z drobno pokrojoną cebulką ( 3 niezbyt duże cebule), posolić i popieprzyć do smaku. Ważne, by odparować wodę, tyle czasu trzeba smażyć.
0,5 l słodkiej śmietany wymieszać z zupą cebulową w proszku, dodać do tego 25 dag startego, żółtego sera.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć usmażoną rybę, na to pieczarki, wszystko polać sosem ze śmietany i zapiekać w temperaturze 180 - 200 stopni około 40 minut. Pychotka !!!
– To wódka? – słabym głosem zapytała Małgorzata.(...)
– Na litość boską, królowo – zachrypiał – czy ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty spirytus.
– Na litość boską, królowo – zachrypiał – czy ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty spirytus.
Re: Kulinaria...
Kruche ciasto.
30 dag mąki
10 dag masła
10 dag margaryny
10 dag cukru pudru
3 żółtka ugotowane na parze i wystudzone
Składniki posiekać szerokim nożem, szybko zagnieść, schłodzić w lodówce minimum pół godziny, ale jak poleży dłużej, nic mu nie będzie. Dwa dni też mu nie zaszkodzą.
Wyłożyć ciastem blaszkę prostokątną lub tortownicę razem z brzegmi 1-2 cm (nie smarować!), nakłuć wielokrotnie widelcem, żeby ciasto nie puchło w piekarniku. Upiec.
Na wystudzone ciasto można dać, co się lubi.
Zawsze jeden spód mazurkowy smaruję masłem utartym z cukrem pudrem i paroma kroplami cytryny, a na to układam mandarynki i zalewam galaretką zrobioną z niecałą ilością wody.
Druga opcja jest taka: rozpuszczam czekoladę, troszkę ją rozrzedzam mlekiem, wylewam na kruchy spód i dekoroje migdałami, orzechami.
Trzecia opcja, lubiana zwłaszcza przez dzieci: na spód wylać sporo lukru i posypać zanim zastygnie albo kolorową posypką, albo drobniutkimi kolorowymi groszkami.
Smacznego!
30 dag mąki
10 dag masła
10 dag margaryny
10 dag cukru pudru
3 żółtka ugotowane na parze i wystudzone
Składniki posiekać szerokim nożem, szybko zagnieść, schłodzić w lodówce minimum pół godziny, ale jak poleży dłużej, nic mu nie będzie. Dwa dni też mu nie zaszkodzą.
Wyłożyć ciastem blaszkę prostokątną lub tortownicę razem z brzegmi 1-2 cm (nie smarować!), nakłuć wielokrotnie widelcem, żeby ciasto nie puchło w piekarniku. Upiec.
Na wystudzone ciasto można dać, co się lubi.
Zawsze jeden spód mazurkowy smaruję masłem utartym z cukrem pudrem i paroma kroplami cytryny, a na to układam mandarynki i zalewam galaretką zrobioną z niecałą ilością wody.
Druga opcja jest taka: rozpuszczam czekoladę, troszkę ją rozrzedzam mlekiem, wylewam na kruchy spód i dekoroje migdałami, orzechami.
Trzecia opcja, lubiana zwłaszcza przez dzieci: na spód wylać sporo lukru i posypać zanim zastygnie albo kolorową posypką, albo drobniutkimi kolorowymi groszkami.
Smacznego!
Re: Kulinaria...
Polewa kakaowa do ciast
/zwiększyć poroporcję w zależności od wielkości ciasta/
6 łyżek cukru pudru
3 łyżki kakao
rozmieszać w garnuszku
dodać 3 łyżki wody lub mleka
zagotować na małym ogniu ciągle mieszając /potrafi przywrzeć do garnka/, aż pojawią się pierwsze "bąbelki"
dodać 12 dkg (1/2 kostki) masła, masła roślinnego, lub margaryny Kasi
dalej podgrzewać ciągle mieszając
Gdy ukażą się pierwsze "bąbelki" zdjąć z ognia.
Polewa jest dobra gdy wszystkie składniki utworzą gęstą masę.
Nie wolno zagotować bo wtedy od reszty oddziela się tłuszcz !!!
Po lekkim przestudzeniu posmarować /polać/ ciasto polewą, posypać bakaliami lub posypką /wiórki kokosowe wsiąkają w nią/.
Gdy jest jeszcze płynna, można po wierzchu polać cieniutkim strumieniem tworząc na bakaliach przeróżne esy-floresy
Gdy stygnie, dość szybko gęstnieje !!
Nadaje się do mazurków i oczywiście przeróżnych ciast
/zwiększyć poroporcję w zależności od wielkości ciasta/
6 łyżek cukru pudru
3 łyżki kakao
rozmieszać w garnuszku
dodać 3 łyżki wody lub mleka
zagotować na małym ogniu ciągle mieszając /potrafi przywrzeć do garnka/, aż pojawią się pierwsze "bąbelki"
dodać 12 dkg (1/2 kostki) masła, masła roślinnego, lub margaryny Kasi
dalej podgrzewać ciągle mieszając
Gdy ukażą się pierwsze "bąbelki" zdjąć z ognia.
Polewa jest dobra gdy wszystkie składniki utworzą gęstą masę.
Nie wolno zagotować bo wtedy od reszty oddziela się tłuszcz !!!
Po lekkim przestudzeniu posmarować /polać/ ciasto polewą, posypać bakaliami lub posypką /wiórki kokosowe wsiąkają w nią/.
Gdy jest jeszcze płynna, można po wierzchu polać cieniutkim strumieniem tworząc na bakaliach przeróżne esy-floresy
Gdy stygnie, dość szybko gęstnieje !!
Nadaje się do mazurków i oczywiście przeróżnych ciast
Sit transit gloria mundi.
Re: Kulinaria...
Piegus
1 szkl. mąki
1 szkl. maku - ziarenka, nie parzyć
1 szkl. rozpuszczonej margaryny
1 szkl. cukru
1 szkl. białek, ubić na pianę
1 p. proszku do pieczenia
Składniki wymieszać, piec w mocno natłuszczonej i bardzo dobrze wysypanej podłużnej lub babkowej foremce, lub wyłożyć foremkę papierem do pieczenia.
1 szkl. mąki
1 szkl. maku - ziarenka, nie parzyć
1 szkl. rozpuszczonej margaryny
1 szkl. cukru
1 szkl. białek, ubić na pianę
1 p. proszku do pieczenia
Składniki wymieszać, piec w mocno natłuszczonej i bardzo dobrze wysypanej podłużnej lub babkowej foremce, lub wyłożyć foremkę papierem do pieczenia.
Ale że Dudka na mundial nie wzięli?