Kulinaria...

Inne pogaduszki
Awatar użytkownika
Lindisfarne
Posty: 18
Rejestracja: pt sty 17, 2020 11:24 pm

Kulinaria...

Post autor: Lindisfarne » śr sie 12, 2020 7:26 pm

...czyli rzecz o jedzeniu.

Może podzilimy się jakimiś przepisami?

Awatar użytkownika
antonio
Posty: 12
Rejestracja: śr sie 12, 2020 4:54 pm

Re: Kulinaria...

Post autor: antonio » czw sie 13, 2020 11:52 am

SERNIK

1 kg twarogu
1 kostka masła lub jakiejkolwiek margaryny
1,5 szklanki cukru
2 jajka
2 budynie śmietankowe bez cukru
puszka brzoskwiń

Twaróg i margarynę zemleć w maszynce. Jajka ( całe) utrzeć z cukrem, dodać budynie, masę twarogową. Wyłożyć na blachę ( można na spód dać herbatniki ) powtykać kawałki brzoskwiń i upiec ( ok. 50-60 minut w temperaturze 180 stopni ).

Awatar użytkownika
Zurin
Posty: 106
Rejestracja: pt sty 17, 2020 11:03 pm

Re: Kulinaria...

Post autor: Zurin » czw sie 13, 2020 4:25 pm

KAPUSTA Z PIECZARKAMI

1 kg kapusty kiszonej
1 kg pieczarek
2 - 3 duże cebule
3-4 listki laurowe
parę ziarenek ziela angielskiego
vegeta
sól, pieprz

Kapustę opłukać, włożyć do garnka.
Pieczarki pokroić w dość duże kawałki, poddusić, przełożyć do garnka z kapustą.
Cebulę zeszklić na oleju ( pokrojoną w półtalarki ), przełożyć ( wraz z olejem, na którym się smażyła ) do garnka z kapustą i pieczarkami. Wszystko wymieszać, dolać trochę wody, włożyć listki laurowe, ziele, doprawić vegetą, pieprzem, jeśli trzeba - wsypać trochę soli. Dusić pod przykryciem około 60 minut.


Potrawa doskonała na Wigilię lub Wielki Piątek.
To tylko mój podpis. Czytaj dalej.

Awatar użytkownika
Uglik
Posty: 75
Rejestracja: wt sty 28, 2020 12:46 pm

Re: Kulinaria...

Post autor: Uglik » pn sie 17, 2020 9:38 am

ZAPIEKANKA Z PANGI


1 kg filetów z pangi rozmrozić, posypać przyprawą do ryb, pokropić sokiem z cytryny i odstawić na 30 minut. Obtoczyć w mące, usmażyć.

1 kg pieczarek usmażyć z drobno pokrojoną cebulką ( 3 niezbyt duże cebule), posolić i popieprzyć do smaku. Ważne, by odparować wodę, tyle czasu trzeba smażyć.

0,5 l słodkiej śmietany wymieszać z zupą cebulową w proszku, dodać do tego 25 dag startego, żółtego sera.


W naczyniu żaroodpornym ułożyć usmażoną rybę, na to pieczarki, wszystko polać sosem ze śmietany i zapiekać w temperaturze 180 - 200 stopni około 40 minut. Pychotka !!!
– To wódka? – słabym głosem zapytała Małgorzata.(...)
– Na litość boską, królowo – zachrypiał – czy ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty spirytus.

elandir
Posty: 68
Rejestracja: sob lut 01, 2020 8:42 pm

Re: Kulinaria...

Post autor: elandir » pn sie 17, 2020 11:09 am

Kruche ciasto.

30 dag mąki
10 dag masła
10 dag margaryny
10 dag cukru pudru
3 żółtka ugotowane na parze i wystudzone

Składniki posiekać szerokim nożem, szybko zagnieść, schłodzić w lodówce minimum pół godziny, ale jak poleży dłużej, nic mu nie będzie. Dwa dni też mu nie zaszkodzą.

Wyłożyć ciastem blaszkę prostokątną lub tortownicę razem z brzegmi 1-2 cm (nie smarować!), nakłuć wielokrotnie widelcem, żeby ciasto nie puchło w piekarniku. Upiec.

Na wystudzone ciasto można dać, co się lubi.

Zawsze jeden spód mazurkowy smaruję masłem utartym z cukrem pudrem i paroma kroplami cytryny, a na to układam mandarynki i zalewam galaretką zrobioną z niecałą ilością wody.

Druga opcja jest taka: rozpuszczam czekoladę, troszkę ją rozrzedzam mlekiem, wylewam na kruchy spód i dekoroje migdałami, orzechami.

Trzecia opcja, lubiana zwłaszcza przez dzieci: na spód wylać sporo lukru i posypać zanim zastygnie albo kolorową posypką, albo drobniutkimi kolorowymi groszkami.

Smacznego!

Awatar użytkownika
Everet
Posty: 76
Rejestracja: pn lip 15, 2019 10:46 pm

Re: Kulinaria...

Post autor: Everet » pn sie 17, 2020 7:36 pm

Polewa kakaowa do ciast

/zwiększyć poroporcję w zależności od wielkości ciasta/

6 łyżek cukru pudru
3 łyżki kakao
rozmieszać w garnuszku
dodać 3 łyżki wody lub mleka
zagotować na małym ogniu ciągle mieszając /potrafi przywrzeć do garnka/, aż pojawią się pierwsze "bąbelki"

dodać 12 dkg (1/2 kostki) masła, masła roślinnego, lub margaryny Kasi
dalej podgrzewać ciągle mieszając
Gdy ukażą się pierwsze "bąbelki" zdjąć z ognia.
Polewa jest dobra gdy wszystkie składniki utworzą gęstą masę.

Nie wolno zagotować bo wtedy od reszty oddziela się tłuszcz !!!

Po lekkim przestudzeniu posmarować /polać/ ciasto polewą, posypać bakaliami lub posypką /wiórki kokosowe wsiąkają w nią/.

Gdy jest jeszcze płynna, można po wierzchu polać cieniutkim strumieniem tworząc na bakaliach przeróżne esy-floresy :wink:

Gdy stygnie, dość szybko gęstnieje !!

Nadaje się do mazurków i oczywiście przeróżnych ciast
Sit transit gloria mundi.

Awatar użytkownika
Blizz
Posty: 74
Rejestracja: sob sty 11, 2020 12:23 pm

Re: Kulinaria...

Post autor: Blizz » pn sie 17, 2020 7:48 pm

Piegus

1 szkl. mąki
1 szkl. maku - ziarenka, nie parzyć
1 szkl. rozpuszczonej margaryny
1 szkl. cukru
1 szkl. białek, ubić na pianę
1 p. proszku do pieczenia

Składniki wymieszać, piec w mocno natłuszczonej i bardzo dobrze wysypanej podłużnej lub babkowej foremce, lub wyłożyć foremkę papierem do pieczenia.
Ale że Dudka na mundial nie wzięli?

ODPOWIEDZ