Sandman
-
Sandman
Czytał ktoś może cykl komiksów Gaiman'a "Sandman"? Gorąco polecam. Cykl naprawdę świetny. ?e się tak wyrażę "Opowieść o Księciu Opowieści".
Dla tych co nie czytali, na zachętę
Tytułowy "Sandman" to młodszy brat ?mierci(spokrewniony z paroma innymi antropomorficznymi personifikacjami, generalnie rodzinkę ma bardzo specyficzną), Sen. Jego funkcja znacznie jednak wykracza poza opiekę nad światem snu. W jego krainie mieszka między innymi para biblijnych braci, Mervin(dyniogłowy "człowiek pracy"), Lucien(cwany bibliotekarz) oraz wiele innych barwnych postaci. Samemu Morfeuszowi przyjdzie zmierzyć się w serii z wieloma wyzwaniami(poczynając od uwolnienia się ze szklanej kuli, w której został uwięziony przez angielskiego okultystę), m. in. zawędruje do Piekła, by rzucić wyzwanie Lucyferowi, zmierzyć się z knowaniami rodzinnymi i swoim potomstwem, a nawet stanąć do walki z "?agodnymi Paniami".
Dla tych co nie czytali, na zachętę
Tytułowy "Sandman" to młodszy brat ?mierci(spokrewniony z paroma innymi antropomorficznymi personifikacjami, generalnie rodzinkę ma bardzo specyficzną), Sen. Jego funkcja znacznie jednak wykracza poza opiekę nad światem snu. W jego krainie mieszka między innymi para biblijnych braci, Mervin(dyniogłowy "człowiek pracy"), Lucien(cwany bibliotekarz) oraz wiele innych barwnych postaci. Samemu Morfeuszowi przyjdzie zmierzyć się w serii z wieloma wyzwaniami(poczynając od uwolnienia się ze szklanej kuli, w której został uwięziony przez angielskiego okultystę), m. in. zawędruje do Piekła, by rzucić wyzwanie Lucyferowi, zmierzyć się z knowaniami rodzinnymi i swoim potomstwem, a nawet stanąć do walki z "?agodnymi Paniami".
Aquĭla non captat muscas
Re: Sandman
Hm, śmichowe, ale czy aby na pewno warte przeczytania Prawdę mówiąc czytanie komiksów zakończyłam gdzieś w granicach zakupu ostatniego kaczora donalda, ale całkiem niedawno zacząłam czytać z serii Star Warsów - Trylogię Thrawna, jednak nie dokończyłam. Może kiedyś jeszcze w komiksy się wciągnę...
Dopamine Addicted
-
?miechowym bym tego nie nazwał, komiks jest utrzymany raczej w konwencji surrealistycznego thriller'u/horroru
Aquĭla non captat muscas
to komiks dla dzieci. temat wygląda na taki o "normalnych" komiksachostatniego kaczora donalda
Rince, da się toto co mówisz w empiku zlokalizować często ?? chodzi mi o to czy znajdzie się zawsze jakiś egzemplarz na półce, żeby sobie usiąść na empikowej kanapie i poczytać, czy raczej trzeba u nich zamawiać ??
Jeśli idziesz przez piekło, nie zatrzymuj się
-
Tak. Teraz jest 14 zeszyt(według europejskiej numeracji), i o tyle fajnie, że jest on nie powiązany zbytnio fabularnie z poprzednimi 13(zbytnio w sensie że można spokojnie przeczytać bez znania poprzednich 13 i dobrze się przy tym bawić). Ja go przeczytałem po czy po powrocie do domu od razu zacząłem pobierać resztę z neta....
Aquĭla non captat muscas
Czyli widzisz jak dawno już komiksów nie czytałam, poza małymi wyjątkami, po prostu mnie nie wciągały jakoś specjalnie... No parę razy mangę jeszcze...to komiks dla dzieci. temat wygląda na taki o "normalnych" komiksach
Dopamine Addicted
Ja akurat lubię komiksy. Problem w tym samym, co z mangą - w Polsce komiks został zaszufladkowany jako rozrywka dla dzieci. Główna w tym zasługa firmy TM-Semic, wydającej niezbyt ambitne komiksy Marvela i DC (miałem 10 lat to się czytało fajnie, potem już niezbyt). Na szczęście można teraz dostać po polsku wiele ciekawych serii (moje ulubione to "Armada", wszystko Jodorovskiego i oczywiście "Thorgal"), tyle że koszmarnie drogo, 30 zeta za jeden zeszyt to koszmar, a już 80 (chyba) za 300 to przegięcie na całej linii. Sandmana nie czytałem i nie sądzę żebym przeczytał, bo styl Gaimana po prostu mi się nie podoba, ale komiks ten jest powszechnie uważany za jeden z najlepszych.
Amor tussisque non celantur
Sandmana zaiste zacną serią komiksową jest i również polecam. Egmont mógłby wziąć się w garść i wydać resztę hardcoverów. Fakt, że trochę kosztują ale warto jednorazowo wydać te 70 zł dla tego bohatera, fabuły, rysunków. A jakość wydania jest naprawdę porządna. Wiem, wiem... 70 zł to dużo, ale jak ktoś lubi komiksy to zrozumie. ^^
Miałem ciche nadzieje, że trzeci hc pojawi się na tegorocznym MFK ale niestety ;(
Miałem ciche nadzieje, że trzeci hc pojawi się na tegorocznym MFK ale niestety ;(
Damnant, quod non intellĕgunt
Każdy komiks ma w sobie coś magicznego,tego nie da się ukryc. Natomiast serii Sandmana nie czytałem,ale z tego co piszesz to warto.
Festīna lente!
Cykl komiksów "Sandman" autorstwa Neila Gaimana to jedno z najbardziej kultowych dzieł w światowej literaturze komiksowej. Jest doceniany zarówno przez fanów komiksów, jak i literatury, ze względu na swoją głębię, oryginalność i bogaty kontekst fabularny.
"Sandman" to nie tylko opowieść o Morfeuszu, Księciu Opowieści i panu Snów, ale także przegląd ludzkich marzeń, koszmarów, legend i historii. Tworzy niezwykle rozbudowany świat, w którym pojawiają się postacie o bogatych charakterach, jak Lucien czy Mervin, oraz wątki z różnych obszarów mitologii, literatury i historii.
Jednym z największych atutów "Sandmana" jest to, że opowiada on wiele różnych historii, które są ze sobą powiązane, tworząc spójną całość. Neil Gaiman eksploruje w nim tematy takie jak miłość, śmierć, los, czas i wiele innych, co sprawia, że komiks ma głęboki sens i oddziałuje na czytelników na wielu poziomach.
Jeśli ktoś jeszcze nie czytał "Sandmana", to zdecydowanie warto to nadrobić. To dzieło jest pełne mądrości i inspiracji, które pozostaną z czytelnikiem na długo po zakończeniu lektury.
"Sandman" to nie tylko opowieść o Morfeuszu, Księciu Opowieści i panu Snów, ale także przegląd ludzkich marzeń, koszmarów, legend i historii. Tworzy niezwykle rozbudowany świat, w którym pojawiają się postacie o bogatych charakterach, jak Lucien czy Mervin, oraz wątki z różnych obszarów mitologii, literatury i historii.
Jednym z największych atutów "Sandmana" jest to, że opowiada on wiele różnych historii, które są ze sobą powiązane, tworząc spójną całość. Neil Gaiman eksploruje w nim tematy takie jak miłość, śmierć, los, czas i wiele innych, co sprawia, że komiks ma głęboki sens i oddziałuje na czytelników na wielu poziomach.
Jeśli ktoś jeszcze nie czytał "Sandmana", to zdecydowanie warto to nadrobić. To dzieło jest pełne mądrości i inspiracji, które pozostaną z czytelnikiem na długo po zakończeniu lektury.