Artrosis
Artrosis
Są takie zespoły o których się wie, że są wartościowe, ich płyty są pod ręką a i tak nigdy się ich nie słyszało. W moim przypadku do takich zespołów mozna zaliczyć włąśnie Artrosis. Od lat słucham Moonlight i jakoś na tym zespole zawsze poprzestawałem i nie drążyłem dalej w tym kierunku. W końcu do wysłuchania i jak się okazuje zakupu namówiła mnie o ironio Rosjanka, z którą czasem sobie korespondujemy. Jest ona wielką fanką Artrosis. Jest to miłe, że ktoś spoza naszego kraju docenia rodzimą muzę . Słucham "Koncert w Trójce" Nie potrafie opisywać muzyki bo ku temu trzeba wiedzy której mi brak. Powiem jedynie że płyta jest piekna. Muzyka ma wsobie wiele przestrzeni, jest intrygująca. Dużo się dzieje i nie jest nudno. Wokalistka jest na swoim miejscu i nie wychodzi przed zespół, jest tak samo ważny jak muzyka. Napewno mogę powiedzieć, że jestem pod wrażeniem, jest tu coś czego brakuje mi w WT czyli ciekawe rozwiązani muzyczne, jakaś przestrzeń której mi brakuje na TSF i gitary. Polecam szczerze.
Damnant, quod non intellĕgunt
Re: Artrosis
Mi się wydaje, że w ich muzyce jest dużo powietrza....nie znam ich zbyt dobrze, ale słyszalem dwie płyty i są cudowne. Podobają mi sie też ich utwory czysto istrumentalne.....Polecam piosenke Morfeusz, mam lekiego fiola na jej punkcie....
W życiu nie chodzi o to, by siebie odnaleźć. W życiu chodzi o to, aby siebie samego stworzyć.
Oj tak, to jeden z tych zespołów, do których chce się powracać, szczególnie w jakichś specjalnych chwilach... A "Koncert w Trójce" to płyta z pewnością pełna piękna i czaru... Ale tak naprawdę oczarował mnie album "pośród kwiatów i cieni", każda piosenka ma coś do przekazania, każda jest historią, każda pełna uroku... "kolejny rozdział", "My", "Dwie drogi", "Pośród kwiatów i cieni", "Morfeusz", "Nieprawdziwa historia" - chciałem podać moją ulubioną piosenkę, ale po prostu nie jestem w stanie wymienić tej jednej...
It is never too late to be what you might have been
Chyba powinno mi być wstyd, że taki stary a dopiero teraz zaczyna słuchać Artrosis
Be yourself; everyone else is already taken.
-
Nie dawno dotar do mnie urok płyty " w Imie nocy" Ukrty wymiar ma cudowny test...a "W góre" piekną melodje w drugiej cześci, takie mocniejsze...
Be the change that you wish to see in the world
Zawsze musi być ten pierwszy raz A tak w ogóle, to odsyłam jeszcze do Closterkeller...
Życie jest jak jazda na rowerze. Żeby utrzymać równowagę, musisz być w ciągłym ruchu
Może to cie nie posieszy, ale ja slucham ich dopiero od niedawna
Zwycięzcy nigdy się nie poddają. Ci, którzy się poddają, nigdy nie zwyciężają.
Heh a ja pożyuczyłem kolekcje ich płyt kuzynowi i moje płyty zagineły jak to mają w zwyczjau... jak ktoś ma pecha to ma wiec dosyć dawno ich nie słuchałem a terz mi narobiliście smaka... ehhh
Istnieją dwa sposoby na łatwe prześliźnięcie się przez życie: wierzyć we wszystko lub wątpić we wszystko. Oba chronią nas przed samodzielnym myśleniem
-
ja lubie tylko jedna piosenke: "Prosba", wczesniej sluchalam wiecej, bo mi sie glos tej pani bardzo podobal.. ale znalazlam Herjalf, gdzie "wycie" powalilo mnie na kolana i skonczylam z Artrosis
You've gotta dance like there's nobody watching,
Love like you'll never be hurt,
Sing like there's nobody listening,
And live like it's heaven on earth.
Love like you'll never be hurt,
Sing like there's nobody listening,
And live like it's heaven on earth.
-
Ja właściwie słyszałam tylko jedną piosenkę Artrosis.... "Szmaragdowa noc". Czasami ją nawet podśpiewuję, ale jakoś nie mam ochoty się jakoś bardzo zagłębiać w twórczość tego zespołu (chociaż by wypadało znać ) Z polskich zespołów z tego nurtu najbardziej lubię Dragorię i koniec
Sukces jest najgłośniejszym mówcą świata
Bardzo fajna kapela,mam płytę ukryty wymiar i jest dla mnie po prostu super,szczególnie kawałki nazgul i szmaragdowa noc,goraco polecam
Dobro jest dobrem, nawet gdy nikt go nie czyni. Zło jest złem, nawet gdy wszyscy je czynią
Ja uwielbiam Artrosis. Najbardziej lubię FETISH i MELANGE
Jeśli nie potrafisz latać, biegnij. Jeśli nie potrafisz biegać, chodź. Jeśli nie potrafisz chodzić, czołgaj się. Cokolwiek jednak robisz, poruszaj się do przodu.
Przepiękne teksty, cudowna muzyka i wspaniały głos Medeah. Uwielbiam!!!
Dopamine Addicted
jeśli chodzi o polskie zepoły tego typu to prawie wcale się nie orjętuje...wiem, że istnieje Closterkeller i Moonlight a o nich nigdy nic nie słuszałam, nie liczac tego forum..płyte kupowałam w ciemno..opłaciło się...pozatym rzadko odwiedzam strony polskich zepołów...
Festīna lente!
Rzadko bywam na stronach polskich zespołow, ale www.anja.pl jest wyjątkiem potwierdzajacym regułe
Życie nie jest sprawiedliwe i być może to dobra wiadomość dla większości z nas
-
Nieczęsto się zdarza, żebym znał słowa piosenki, żebym czytając słowa piosenki wiedział od razu, jak wyprofilować głos, jak zanucić... A tak jest z piosenkami Artrosis. Nawet nie zdawałem sobie z tego sprawy, ale gdy czytam te teksty... "(...) W samotności dryfuję Coraz rzadziej wieje wiatr Z trudem doganiam fale, Których kształt Zamykam w dłoniach (...)" albo "(...) Nie poznaję tego co dobre, co złe Ogień na stosie pragnień (...)" albo każdą inną strofkę - czuję od razu piosenkę, słyszę ją... I teksty. Tyle mają w sobie piękna. Uczuć...
Aquĭla non captat muscas
-
Ja uwielbiam tekst do "Wiem"- to chyba jedna z moich najukochańszych piosenek zespołu:) Zresztą...analizowałem i badałem językowy obraz świata w tekstach m.in. Artrosis i tak zapoznałem się z ich twórczością
I have not failed. I've just found 10,000 ways that won't work
może coś więcej o tych badaniach? Ja chętnie poczytam
Etiám sanáto vúlnĕre, cícatríx manét
To może udostępnisz tę prace? Nie wiem jak inni, ale ja bym chętnie coś takiego przeczytał.
I have noticed even people who claim everything is predestined, and that we can do nothing to change it, look before they cross the road
Read more at https://www.brainyquote.com/authors/ste ... ing-quotes
Ja też, ja też
Śpiewaj jakby nikt nie słuchał. Kochaj jakby nikt nigdy Cię nie zranił. Tańcz jakby nikt nie patrzył. I żyj tak jakby to było niebo na ziemi
Fajny temat pracy Na dobrego promotora trafiłeś. Ja też jestem ciekawy wynikow tych badań.
Statek stojący w porcie jest bezpieczny, ale nie po to buduje się statki, by stały w portach
-
Akurat tak się złożyło, że- choć raczej starsze- i promotorka i recenzentka okazały się być entuzjastkami subkultur:)
Aquĭla non captat muscas
Oj kiedys to bylem fanatykiem ktory nie potrafil pojac jak to nie mzona kochac Artrosis. Uwielbialem, do dzis mam wszystkie plyty w dyskografi...nie mniej czasy sie zmieniaja, a tym samym gusta. Na dzien dzisiejszy muzyka Artrosis troche nazbyt "traci myszka" i wydaje mi sie z deczka kiczowata...ale to tylko moje osobiste zdanie i nie zamierzam tym postem nikogo urazic Ale milo wspomnam czasy kiedy to sluchalo sie z lomotem serca "Posrod Kwiatow I Cieni" czy "W Imie Nocy"...wtedy to bylo cos wspanialego...ale to bylo dawno i nieprawda Mam cala oryginalna dyskografie ale jakos nie slucham...mam bo kiedys lubilem i now album zapewne tez sobie kupie...bardziej wole projekt klawiszowca Artrosis o nazwie Sui Generis Umbra na ktorego punkcie mam teraz malego swirka:) I to jemu wroze swietlana przyszlosc...a Artrosis. Glowny kompozytor muzyki czyli Maciej Niedzielski odszedl z zespolu koncentrujac sie wlasnie na SGU...pozyjemy zobaczymy
I have noticed even people who claim everything is predestined, and that we can do nothing to change it, look before they cross the road
Mnie Artrosis nie urzekl i nie urzeka, a skoro tak to raczej juz nie urzeknie - wczesiej kolega sie tym zachwycal - mowil, ze texty nawet lepsze nie NW (co wg mnie jest gruba przesada). Nie wiem nie podchodzi mi komletnie ta muzyka, podobnie jak Daylight(?) i jakis tam jeszcze gotycki zespol z Bialegostoku czy Closterkeller - dziwny przygnebiajacy klimat, texty takie sobie - nie znajduje w nich nic szczegolnego, a image wizualny troche jakby na wyrost... No i nie rozumiem kompletnie zachwytow nad glosem wokalistki - dla mnie zwykly glos jakich wiel dookola, nawet ciezki do zapamietania. Na ebay, ktos porownal ten glos do glosu Tarji - i tu tez zadnego podobienstwa nie widze, predzej juz do Anji...
Śpiewaj jakby nikt nie słuchał. Kochaj jakby nikt nigdy Cię nie zranił. Tańcz jakby nikt nie patrzył. I żyj tak jakby to było niebo na ziemi