Dragonlance - w zasadzie to go nie znam...

Forum dla osób grających w Warhammera, DnD, Earthdawn, Deadlands, Star Wars RPG i inne systemy
Awatar użytkownika
Hawking

Dragonlance - w zasadzie to go nie znam...

Post autor: Hawking » śr mar 24, 2021 8:46 am

Może mi ktoś jakoś ładnie opisać ten świat, oczami gracza lub MG, co o nim uważacie, czy jest lepszy od Greyhawka lub Fareunu, w zasadzie czym szczególnym się od nich różni? Jakoś nigdy nie wnikałem, a może jakiś spec się znajdzie od tego swiata...
I have noticed even people who claim everything is predestined, and that we can do nothing to change it, look before they cross the road
Read more at https://www.brainyquote.com/authors/ste ... ing-quotes

Awatar użytkownika
Louven

Re: Dragonlance - w zasadzie to go nie znam...

Post autor: Louven » śr mar 24, 2021 9:23 am

I jakie i po ile są do tego podręczniki? Ktoś kiedyś wywyższał DL nad FR ale nie pamiętam nic, a chętnie bym się także czegos dowiedział.

Awatar użytkownika
Woland

Post autor: Woland » śr mar 24, 2021 12:49 pm

nie wiem ile jest dokładnie, ale jest coś co można nazwać podstawką, są różne scenariusze książkowe i chyba coś w stylu MM.
Dobro jest dobrem, nawet gdy nikt go nie czyni. Zło jest złem, nawet gdy wszyscy je czynią

Awatar użytkownika
Leriel

Post autor: Leriel » śr mar 24, 2021 6:48 pm

Swiat mi podszedł o wiele bardziej od starego dobrego Faerunu czy Greyhawka. Dosyć charakterystyczne jest zhierarchizowanie społeczeństwa - są takie rasy, czy postacie, które w ogóle nie są akceptowane, bo po prostu... nie. Jak chociażby krasnoludy żlebowe - brudne, nie da się z nimi dogadać a tak naprawdę to wszystko uczynili im tylko i wyłącznie inni mieszkańcy Swiata Smoczej Lancy. Ale to nie miejsce by bronic praw zagrożonych gatunków itp.

Najbardziej przypadła mi do gustu Rasa Kenderów - to takie niby Niziołki, ale nie do końca. Są złodziejaszkami, ale nie przyznają się do tego bo są święcie przekonani o swojej niewinności. Teksty w stylu: 'ojej ja wcale tego nie wziąłem, musiałeś to po prostu zgubić'. Albo: 'Ooo... zupełnie nie wiem jakim cudem, to się znalazło w moich rękach?'. Po prostu mają zręczne paluszki i robią to nieświadomie. Tak naprawdę są po prostu dobrzy... no fajni
Istnieją dwa sposoby na łatwe prześliźnięcie się przez życie: wierzyć we wszystko lub wątpić we wszystko. Oba chronią nas przed samodzielnym myśleniem

Awatar użytkownika
Havelock

Post autor: Havelock » śr mar 24, 2021 9:48 pm

No dobra a w ogóle jak wiele jest ras? I jak podzielony jest swiat? Jest tam standardowe ludzie zimnych krain, pustyń i coś na kształt europy i orientalnej Azji?
Śpiewaj jakby nikt nie słuchał. Kochaj jakby nikt nigdy Cię nie zranił. Tańcz jakby nikt nie patrzył. I żyj tak jakby to było niebo na ziemi

Awatar użytkownika
Xyl

Post autor: Xyl » czw mar 25, 2021 3:38 am

Pamiętam że są tam jacyś "Druciarze" chyba, czyli "klasyczne" gnomy parające się robieniem różnego rodzaju mechanizmów

Awatar użytkownika
aniolbezskrzydel
Kontakt:

Post autor: aniolbezskrzydel » czw mar 25, 2021 8:17 pm

Jeśli chodzi o podręczniki to o dziwo można kupić nowy DRAGONLANCE Opis Świata (po polsku!)
https://isa.pl/p1319-DRAGONLANCE-Opis-S ... 5DLPP.html

Jeśli chodzi o uniwersum to w zasadzie z fragmentów opisu ras mam wrażenie, że wszystko w tym uniwersum jest bardziej groteskowe niż w FR

Na początku ubiegłego roku udało mi się obejrzeć w TV:
https://www.filmweb.pl/film/Dragonlance ... 008-350121

Nie była to jakaś porywająca opowieść (coś mniej więcej na poziomie filmowego D&D xD), ale moją uwagę zwróciło to, że w tym uniwersum bogowie odeszli i po świecie panoszy się jakiś smoczy pomiot przypominający mi Tiamat. Jest też smokopochodna rasa mięsa armatniego - smokowce.

Awatar użytkownika
aniolbezskrzydel
Kontakt:

Post autor: aniolbezskrzydel » pt lip 30, 2021 7:51 pm

W październiku maj się pojawić podręcznik "Fizban's Treasury of Dragons". Jak sama nazwa wskazuje, się skupiać na smokach, ale niektórzy sugerują, że może być to próba "wskrzeszenia" Smoczej Lancy.

FrankJScott

Recommended House Cleaning Service Website

Post autor: FrankJScott » wt maja 27, 2025 6:44 pm

For the guy talking about home made carpet, quality rugs and more, carpet into rug, best quality carpet, custom hand tufted rugs, rug thickness guide, custom logo area rugs, carpet home design, best place to get area rugs, good size area rug for living room, I highly recommend this cool house cleaning service forum or best handmade rugs, carpet design for wall, hand tufted rug, carpet stanton, carpet rug sizes, rug that says rug, interior area rugs, carpet making by hand, area rugs at, unique shape rugs, on top of this visit website on house cleaning service link which is worth considering with luxury carpet living room, rug quality guide, custom rug from photo, best rugs gallery, room size carpet rugs, carpet and rug stores near me, care of carpets, wall to wall carpet ideas, stores with area rugs near me, carpets & rugs market, alongside all this i was reading this on house cleaning service blog which is also great. Also, have a look at this great house cleaning service site and don't forget unique rug designs, area rug design ideas, room with carpet design, the carpet shops, over sized rugs, rugs area rugs for living room, size of carpet for living room, full living room carpet, wall to wall carpet ideas for living room, full house of carpets, and don't forget this right here on house cleaning service tips as well as local rugs, carpet write, as quality rugs, area rug photos, luxury rugs living room, click here for bearing in mind handwoven carpets, carpet made into rugs, coloured rugs, living area carpet, area rug designs, for good measure. Check more @ Awesome AI Stock Trading Analysis Site d3_9c56

ODPOWIEDZ